طی این آزمون بیمار باید دریک اتاقک اکوستیک با حداقل عوامل ( بینایی و شنیداری ) حواس پرت کن قرار بگیرد .سطح ارائه ی مواد گفتاری باید از طریق یک میکروفن کالیبره کننده که در مرکز سر بیمار قرار می گیرد کنترل شود .
مواد آزمون می تواند در مورد بزرگسالان ارزیابی درک گفتار شامل بررسی قیمت سمعک توانایی فرد برای فهمیدن واج ها و کلمات تک سیلابی و ارزیابی توانایی فرد برای دریافت کلمات در قالب یک جمله می باشد .
این تست ها در بزرگسالان شامل تست NU6 ( ارزیابی توانایی درک واج ها و کلمات تک سیلابی ) ،
تست HINT توانایی درک جملات در حضور نویز و همچنین ارزیابی لب خوانی هستند .
در موردی ممکن است تست های بازشناسی و کلمه ها و هم خوان ها به صورت مجموعه ی بسته اطلاعاتی را درباره ویژگی های سیگنال گفتاری فراهم کند که تا بحال فرد آنها را دریافت نکرده است.
آزمونهایی که به طور معمول برای ارزیابی مهارتهای درک گفتار کودکان استفاده می شوند شامل :
ESP : Early Speech Perception Test ( Moog & Geers 1900 )
MAIS : Meaningful Auditory Integration Scale
WIPI : Word Intelligibility by Picture IdentificationTest (Ross and Lerman 1979)
PBK-50 : Phonetically Balanced Kindergarten World list ( Haskins1949 )
GASP : Glendonald Auditory Screening Procedure ( Erber 1982 )
LNT : Lexical Neighborhood Test ( Kirketal 1995 )
MLNT : Multisyllabic Lexical Neighbohood Test (Lilk 1995 )
هدف از ارزیابی آن است که تعیین کنیم آیا کودک اختلالات تولید یا زبان دارد ، وضعیت ارتباط گیری او را در مقایسه با رشد هنجار زبان توضیح دهیم و به تعیین انتظارات مناسب پس از کاشت برای مهارت های گفتاری کمک نماییم . همانند مواد درک گفتار آزمونهای ویژه ی مورد استفاده در ارزیابی زبان و گفتار به سن و سطح زبان کودک وابسته است .
در این ارزیابی ها ، موارد مرزی ( همچون ناهم زمانی شنوایی ) نیز بهتر شناسایی می شوند یکی از مواردی که به شناسایی کمک می کند تأثیر اندک در مداخلات درمانی و بهره مندی محدود از وسایل تقویتی می باشد .